Zuigcurettage

Bij een zwangerschap tot 13 weken kan je zwangerschap beƫindigd worden door middel van een zuigcurettage (een vorm van abortus).

Wat is een zuigcurettage?

Bij een zuigcurettage wordt het slijmvlies van de baarmoeder met het vruchtzakje weggezogen door een buisje dat met een slangetje aan een pomp is verbonden.

Gesprek

Je hebt van te voren een gesprek over hoe je zwanger bent geraakt, over je beslissing tot een abortus, over je gezondheid, over anticonceptie en over de behandeling. De gynaecoloog onderzoekt je inwendig om te kijken hoe lang je zwanger bent.

Hoe ziet de behandeling eruit?

  • Als je vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie minder dan 13 weken zwanger bent, dan krijg je een verdovingsprik in je baarmoedermond. Deze prik rekt je baarmoedermond ook tijdelijk op, zodat de buis voor de curettage erdoor kan.
  • De holte van je baarmoeder wordt leeggezogen met een buisje aan een slang die met een pomp is verbonden. Je voelt waarschijnlijk een flinke kramp, die je kunt vergelijken met een heftige menstruatie.
  • Een zuigcurettage duurt tussen de 5 en 15 minuten. Na de behandeling rust je uit in een aparte kamer.
  • Je hoeft niet langer dan 4 uur in de kliniek te zijn. In sommige abortusklinieken en ziekenhuizen kun je ook een roesje of een narcose krijgen, waarbij je niets van de behandeling merkt.

En dan?

  • Na de zuigcurettage heb je wat bloedverlies, vergelijkbaar met een menstruatie. Verder krijg je een recept mee voor een antibioticum, om te voorkomen dat je een infectie oploopt.
  • Enkele weken na de zuigcurettage ga je terug naar de kliniek of het ziekenhuis voor de nacontrole.

Steun en hulp

De beslissing of je je zwangerschap wilt afbreken, kan erg moeilijk zijn. Het is verstandig om niet te lang te wachten met je beslissing. Je kunt om ondersteuning vragen bij de FIOM of bij Siriz.

Heb je na de abortus behoefte aan een luisterend oor? Het is mogelijk dat je nog verdriet hebt, je schuldig voelt of met vragen zit. Sommige abortusklinieken geven psychosociale nazorg. Je kunt ook praten met iemand van de FIOM of van Siriz.


Geef een waardering voor dit artikel:
Dit item is nog niet beoordeeld. Druk op SHIFT+ENTER om dit item te beoordelen.1 ster geselecteerd. Druk op SHIFT+ENTER om te verzenden. Druk op TAB om de beoordeling te verhogen. Druk op SHIFT+ESC om de beoordelingsmodus af te sluiten.2 sterren geselecteerd. Druk op SHIFT+ENTER om te verzenden. Druk op TAB om de beoordeling te verhogen. Druk op SHIFT+TAB om de beoordeling te verlagen. Druk op SHIFT+ESC om de beoordelingsmodus af te sluiten.3 sterren geselecteerd. Druk op SHIFT+ENTER om te verzenden. Druk op TAB om de beoordeling te verhogen. Druk op SHIFT+TAB om de beoordeling te verlagen. Druk op SHIFT+ESC om de beoordelingsmodus af te sluiten.4 sterren geselecteerd. Druk op SHIFT+ENTER om te verzenden. Druk op TAB om de beoordeling te verhogen. Druk op SHIFT+TAB om de beoordeling te verlagen. Druk op SHIFT+ESC om de beoordelingsmodus af te sluiten.5 sterren geselecteerd. Druk op SHIFT+ENTER om te verzenden. Druk op SHIFT+TAB om de beoordeling te verlagen. Druk op SHIFT+ESC om de beoordelingsmodus af te sluiten.

Adressen

De sociale kaart kan op dit moment niet worden weergegeven. Probeert u het later nog eens.

Mediatip

  • Man & Arbortus
    Man & Arbortus
    Een boek over aspecten van abortus (provocatus), bedoeld voor mannen. Met name via verhalen van andere mannen (en vrouwen) die een dergelijke ingreep meemaakten, wordt ingegaan op de besluitvorming, op de abortus zelf en de verwerking van deze ervaring. Lees meer

  • Man & Arbortus
    Man & Arbortus
    Een boek over aspecten van abortus (provocatus), bedoeld voor mannen. Met name via verhalen van andere mannen (en vrouwen) die een dergelijke ingreep meemaakten, wordt ingegaan op de besluitvorming, op de abortus zelf en de verwerking van deze ervaring. Lees meer
 
.