Rond 14 jaar is het melkgebit van je kind gewisseld en zijn er 28 blijvende kiezen en tanden. Na het 18e jaar komen er soms nog 4 verstandskiezen bij. Tussen de 10 en 13 jaar groeien meisjes sneller dan jongens. Ze wisselen daarom ook iets vlugger.

Goed schoonhouden blijft belangrijk, evenals regelmatig met je puber naar de tandarts gaan. Om de stand van tanden en kiezen te verbeteren krijgen veel pubers een beugel.

Mond schoonhouden

Goed poetsen is en blijft nodig, liefst 2 keer per dag 2 minuten poetsen ('s ochtends en voor het slapen gaan). Leer pubers ook om hun tong te poetsen. Pubers vinden een aantrekkelijk uiterlijk vaak belangrijk. Uit je mond stinken hoort daar niet bij. Met flossen en speciale tandenstokers is het gebit nog beter schoon te krijgen. Zo is er weinig kans op tandvleesontsteking en bloedend tandvlees.

Problemen

  • Ontstekingen in het tandvlees.
  • Gaatjes (tandcariĆ«s): ontstaan door te vaak op een dag te snoepen en door slecht te poetsen. BacteriĆ«n zetten suiker om in zuur. Dat veroorzaakt gaatjes in de tanden of kiezen.
  • Soms is er te weinig ruimte voor de verstandskiezen. Ook is het lastig deze achterste kiezen goed schoon te houden.
  • Tanderosie: onder invloed van zuren kan het tandglazuur oplossen. Tandglazuur is de buitenste harde laag van tanden en kiezen. Tanderosie is niet te herstellen. Je krijgt het door het drinken van cola, vruchtensap, yoghurtdrank andere frisdranken en energiedrankjes. Het zuur erin proef je niet door de toegevoegde suiker. Alle zure voeding kan tanderosie veroorzaken.

Voorkom tanderosie

  • Het advies is om dranken met zuur erin het liefst tijdens een maaltijd te gebruiken.
  • Beperk daarnaast het aantal momenten op een dag waarop je kind dit soort drankjes drinkt.
  • Geef liever water, melk en (gewone) thee en koffie zonder suiker.
  • Kauwen op suikervrije kauwgom kan het gebit ook een beetje helpen beschermen. Maar overdaad schaadt.
  • Ook het poetsen met een harde tandenborstel kan het tandglazuur beschadigen.
  • Probeer een half uur te wachten met tandenpoetsen na het eten of drinken van iets zuurs.

Beugel

Veel kinderen gaan naar de orthodontist, omdat hun tanden en kiezen niet goed staan. De tandarts geeft je een doorverwijzing. Bij het eerste bezoek kijkt de orthodontist of je kind inderdaad een beugel nodig heeft. Hij kijkt in de mond van je kind om de stand van de tanden en kiezen te beoordelen. Ook kijkt hij naar het profiel van je kind en naar de stand van onder- en bovenkaak. De orthodontist vertelt welke behandeling er plaats kan vinden en wanneer dat het best kan gebeuren.


Geef een waardering voor dit artikel:
Dit item is nog niet beoordeeld. Druk op SHIFT+ENTER om dit item te beoordelen.1 ster geselecteerd. Druk op SHIFT+ENTER om te verzenden. Druk op TAB om de beoordeling te verhogen. Druk op SHIFT+ESC om de beoordelingsmodus af te sluiten.2 sterren geselecteerd. Druk op SHIFT+ENTER om te verzenden. Druk op TAB om de beoordeling te verhogen. Druk op SHIFT+TAB om de beoordeling te verlagen. Druk op SHIFT+ESC om de beoordelingsmodus af te sluiten.3 sterren geselecteerd. Druk op SHIFT+ENTER om te verzenden. Druk op TAB om de beoordeling te verhogen. Druk op SHIFT+TAB om de beoordeling te verlagen. Druk op SHIFT+ESC om de beoordelingsmodus af te sluiten.4 sterren geselecteerd. Druk op SHIFT+ENTER om te verzenden. Druk op TAB om de beoordeling te verhogen. Druk op SHIFT+TAB om de beoordeling te verlagen. Druk op SHIFT+ESC om de beoordelingsmodus af te sluiten.5 sterren geselecteerd. Druk op SHIFT+ENTER om te verzenden. Druk op SHIFT+TAB om de beoordeling te verlagen. Druk op SHIFT+ESC om de beoordelingsmodus af te sluiten.

Adressen

De sociale kaart kan op dit moment niet worden weergegeven. Probeert u het later nog eens.

Mediatip


 
.